Švestky Umeboši jsou běžnou potravinou v Japonsku, Koreji, ve Vietnamu, Taiwanu a jiných asijských státech. Plody švestek Ume tam většinou suší a pak nakládají do sudů, kde kysají. Umeboši jsou extrémně kyselé a slané.
Umeboši jsou velmi zásadité a balancují tak kyselý organismus. Jsou vynikající při likvidaci bakterie Pylory, která je jinak rezistentní proti všem medikamentům. Pro zažívání je švestka Umeboši balzámem, neboť čistí střeva, likviduje parazity a vyplavuje toxiny. Umeboši je zdrojem probiotik a tudíž podporuje imunitní systém. Umeboši švestky pomáhají u potíží se štítnou žlázou, při otravách jídlem, úplavici, snižují horečky a jsou velmi účinnou prevencí nachlazení. Podle vědců pojídání slaných švestek předchází dokonce i nemocem srdce, přemnožení bakterií v dásních a zubnímu kazu. Umeboši jsou mimořádně podpůrné při snižování váhy, udržení vitality a mládí. Kromě vitamínu B12 jsou švestky zdrojem vápníku, železa a vlákniny.
Asiaté jedí Umeboši švestku s rýží a mořskou řasou Nori. Umeboši švestka rozmíchaná ve vodě vytvoří nápoj, který je vynikajícím zdrojem enzymů s výše zmíněnými zdravotními účinky.