Zapomínání, výpadky paměti, mlhavá a nejasná mysl nemusí být jen důsledkem vysokého věku, demence, Alzheimerovy choroby, ale může souviset i s hormonální nerovnováhou, rezistencí na cukr, cukrovkou nebo se špatnou stravou.
Čemu se vyhýbat?
Rafinovanému cukru a sacharidům! Zvláště gluten, který je součástí většiny oblíbených obilovin a výrobků z nich připravených, je zkázou naší paměti a mozkových funkcí číslo jedna. Cukr obsažený v ovoci, fruktóza, je v přiměřeném množství naopak vhodný.
Co jíst?
Kurkuma a Kari koření obsahují látku kurkumín, která pomáhá zmírnit destruktivní účinky povlaků, které vznikly v důsledku Alzheimerovy choroby, upevňuje funkce mozku a stimuluje produkci mozkových buněk.
Celer obsahuje luteolin, který zpomaluje degeneraci nervů a nervových zakončení.
Brokolice a květák jsou přínosem díky vysokému obsahu cholinu a vitamínu B.
Vlašské ořechy obsahují Omega 3 kyseliny, fytosterol a antioxidant.
Fazole dodávají mozku vysoké dávky magnézia.
Borůvky jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů, likvidují volné radikály v organismu a chrání buňky před poškozením.
Balzámem pro naši paměť jsou beze sporu potraviny obsahující zdravé tuky jako je olivový olej, olivy, kokosový olej, avokádo, kokos, sardinky Aljašský losos a hořká čokoláda bez cukru.
Doporučována je i občasná krátkodobá hladovka a dodržování pitného režimu.
Cvičení a pravidelný pohyb je podmínkou dobrého okysličení buněk a jejich schopnosti regenerace.