SELEN a rakovina se rádi nemají !

images-10

SELEN A RAKOVINA SE RÁDI NEMAJÍ !

Selen je stopový prvek, volně obsažen ve vodě a půdě. Známe kolem 12 seleno-proteinů, které hrají klíčovou roli v metabolických procesech lidského organismu, v reprodukční funkci, fungování štítné žlázy atd.  Selen je velmi silný antioxidant, pomáhá využití glutationu, chrání buněčné membrány. Má rozhodující úlohu při funkci štítné žlázy, je nepostradatelný pro fungování jater, ledvin, slinivky a rovněž imunitního systému. Selen chrání před účinky kyseliny mléčné, podporuje normální buněčnou oxidaci.

Doktor Emanuel Revici byl jedním z prvních lékařů, který efektivně využíval selen k léčbě rakoviny intravenózně. Selen je mimochodem v USA jediným minerálem, který povolilo FDA oficiálně jako účinný a prospěšný při léčbě a prevenci rakoviny.

Nedostatek selenu v krvi byl zjištěn u lidí nemocných rakovinou, AIDS, trpících chorobami srdce, s vysokým LDL cholesterolem. Nízké hodnoty selenu vykazují pacienti postiženi šedým zákalem oka a lidé sterilní. Naopak v oblastech světa, kde je půda bohatá na selen je markantně menší výskyt rakoviny, například v Japonsku.

Nejbohatším zdrojem selenu jsou Brazilské ořechy – para ořechy, 8 ořechů obsahuje totiž desetkrát vyšší množství selenu, než je denní doporučená dávka. Mezi významné zdroje selenu patří i červené grepy, česnek, cibule, brokolice, houby, alfa-alfa, heřmánek, přeslička, máta peprná, listy maliny, ústřice, losos, mořské řasy, pšeničné klíčky. Tepelnou úpravou potravin a jejich procesováním je v nich obsažený selen zničen.

Leave a Reply