CO JE FERMENTOVANÉ, TO JE ZDRAVÉ.

canning-626204__180

Fermentované potraviny totiž získají během kvašení zdravé bakterie, probiotika, které budují ve střevech silnou imunitu, ta se dokáže poprat s vážnými nemocemi včetně rakoviny.

Správný poměr špatných a dobrých bakterií střeva je základem i pro dobré emocionální, duševní a fyzické zdraví vůbec. Kvašené potraviny jsou nejlepším prostředkem pro detoxikaci organismu!

Pokud začnete tělu dodávat probiotika , postupujte pomalu, při čištění střev se vyplavují jedy a pokud by jich bylo příliš najednou, mohly by se symptomy nemoci na pár dnů i přechodně zhoršit a dostaví se tzv. léčebná krize.

Zakysané mléko, podmáslí, jogurt, kefír, sýr, tvaroh byly kdysi vynikajícím zdrojem probiotik. Dnes obsahují stabilizátory, barviva, jednoduše účinnou chemii a tak zničená neúčinná probiotika.

Kvalitním zdrojem probiotik je kvašené zelí (pokud kupované, pak musí být ve složení na obalu napsáno jen zelí, voda, sůl, nic víc, žádné přídavné ingredience).

PASTERIZOVANÉ fermentované potraviny neobsahují zdravé bakterie!

Nic nám ale nebrání vyrobit si kvašenou zeleninu doma. Zkvasit se dá mrkev, celer, zelí, kapusta, tuřín, okurka, lilek, cibule, červená řepa, černá ředkev, vodnice, dýně, zelené fazole, jablka…

Recept na domácí fermentovanou mrkev se zázvorem.

Nastrouhejte 8 hrnků mrkve na hrubém struhadle, smíchejte s nadrobno nakrájeným hrnkem zázvoru a se 4 lžícemi soli (mořské nebo himalájské).

Do zavařovací sklenice skládejte směs po vrstvách, každou vrstvu silně stlačujte, až bude pokryta šťávou z mrkve, přidávejte vrstvu za vrstvou a silným tlakem odstraňujte vzduch, který by mohl způsobit kažení.

Ponechejte sklenici 7 dní v pokojové teplotě a pak vložte do lednice, proces kvašení trvá 4 až 6 týdnů.

sauerkraut-574170__180

JINÁ VERZE DOMÁCÍHO KVAŠENÍ:

Recept na kvašenou zeleninovou směs: červená řepa, tuřín, červená ředkev, zelí, vodnice, cibule, česnek, celer (můžete improvizovat).

2 a půl kila očištěné nadrobno nakrájené zeleniny

smíchejte se 2 lžícemi kmínu a navrstvěte do kameninové nádoby. Uvařte půl litru vody s 20 gramy himalájské soli a nechejte vychladnout. Pak navrstvenou zeleninu v nádobě zalejte vychladlým roztokem, přeložte listem zelí nebo plátýnkem a pokuste se zatížit prkénkem a závažím. Obsah se fermentací zvětší, proto neplňte nádobu až po hrdlo.

Takto uchovejte zeleninu v pokojové teplotě 7 dní

Další 4 týdny by měla být nádoba uskladněna v chladnějším prostoru.

Různých receptů a rad na kvašenou domácí zeleninu najdete všude na internetu plno.

pickles-700059__180

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

cucumbers-889661__180

Leave a Reply