Většina z vás odpoví, že máte hlad. Ano, ale kručení se ozývá většinou z žaludku, který naopak potravu zpracovává a někdy i z plného tenkého střeva. Většinou však zvuky, které mají trávení na svědomí ani neslyšíte přesto, že jsou zcela běžnou součástí každodenní rutiny trávicího systému. Naopak, pokud hluk zcela chybí, je v zažívacím traktu problém.
Typické zakručení v břiše způsobuje malá vzduchová bublina spolykaného vzduchu, která se přemisťuje přes zúžená místa v žaludku. To je také důvod, proč matky nechají po kojení své dítě povinně odříhnout, aby je nebolelo bříško. Fyziologicky je vlastně říhání zdravé (samozřejmě se společenským taktem).
Dunění, klokotání a kručení mají na svědomí tekutiny a plyny, stahy svalu žaludeční stěny a střev a jsou slyšitelné stetoskopem. Žaludek vysílá pomocí receptorů signály do nervů a přenáší se i do střev, kde spouští stahování střevní stěny a startuje proces ve střevní bio-továrně. Špatné fungování tohoto trávícího motoru je spojeno s křečí, bolestmi břicha, zvracením a podobně.
Mezi jídly se opakovaně zvedá hladina hormonu molitinu, který spouští stahování svalů žaludku, když máme hlad. Nové vědecké výzkumy se na tento hormon zaměřují, neboť by se podle vědců dal jednou využít k léčbě obezity.
Plyny jsou střevům vlastní a v normálním množství prospěšné. Pokud však dochází ve střevech ke kvašení, pak vzniká páchnoucí metan a jiné plyny, které lidem komplikují život. Je tedy dobré vyhnout se laktóze, cukrům, kombinaci potravin bílkovina a sacharid, kombinace ovoce a jiných jídel, které způsobují nadýmání.
Ve vypjatých situacích jako jsou testy, prověrky, strach, napětí a podobně se někdy hlučnost našeho, jinak poměrně tichého zažívání, zesílí.
Zvuky vycházející z břišní oblasti mohou být i varovným znakem některých nemocí střev včetně nesnášenlivosti laktózy.
Žaludek se někdy chová až nezdvořile hlučně, pokud je přeslazený! Mimo toho, je cukr hnojivem pro přemnožení kvasinek a pro vznik zánětů vedlejších dutin nosních. Sladké vyměňte raději za fermentované potraviny bio kvality, potraviny plné vlákniny, syrovou zeleninu, semena a ořechy.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu http://www.Halobio.cz