Mnoho lidí má utkvělou představu, že když nebude jíst maso, tak jim budou chybět bílkoviny. Patrně ani netuší, že bílkoviny získané z těla jiného živočicha jejich trávení maximálně zatěžují, zvyšují hladinu kyselosti organismu na nezdravou úroveň, způsobují vrásky a stárnutí opotřebováním přetěžovaného organismu a vážné nemoci včetně rakoviny tlustého střeva a jiných druhů nádorů. Přemíra proteinů přetěžuje ledviny a játra a jejich přebytky se usazují v orgánech, které si s nimi nedokáží poradit a vytváří základy velkých zdravotních problémů. Čím více proteinů získá tělo, tím větší množství vápníku vyplaví z kostí a svalů a osteoporóza je jen otázkou času.
Je pravda, že tělo roste díky bílkovinám neboli proteinům, které jsou pro život člověka nezbytné. Co opravdu potřebujeme z proteinů jsou tzv. esenciální aminokyseliny, tedy devět aminokyselin, které přijímáme z potravy. To vše může tělo zcela přirozeně získat z rostlinné stravy.
Potraviny rostlinného původu bohaté na bílkoviny:
Spirulina a chlorella jsou sladkovodní řasy tvořeny z 60% z bílkoviny.
Z jedné třetiny je jen proteiny tvořena čočka, fazole, hrách, pohanka, jáhly, tmavá rýže, ovesné vločky, mandle, brazilské ořechy, makadamia ořechy, mák, cizrna (vyrábí se z ní chutné pomazánky humus), sezamová a lněná semínka, tempech, pivovarské kvasnice. Zdrojem bílkovin je i listová zelenina, brokolice, zelené fazole, kapusta, avokáda, olivy, obecně platí, že čím je zelenina zelenější, tím více bílkoviny obsahuje.
Kdo cvičí a chce získat ještě více proteinu a přitom si zachovat zdraví, měl by si vyhledat vhodný proteinový nápoj například z královny bílkovin – lněného semínka, spiruliny, chlorelly, hrachu nebo jiného rostlinného koncentrátu bílkovin.
Je to jen otázka volby. Průměrný Čech zkonzumuje přes 85 kg masa za rok. Prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku NA SVĚTĚ dosáhli Češi. Lékaři se shodují v tom, že jednou z hlavních příčin toho je maso a živočišné tuky.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu http://www.Halobio.cz