SLADKÉ BRAMBORY A DÍKŮVZDÁNÍ.

 

autumn-476495_640 

K podzimu patří spousta lidových obyčejů v České republice i ve světě . Ve Spojených státech amerických slaví od roku 1621 každý čtvrtý listopadový čtvrtek celonárodní svátek Díkůvzdání. Američané při slavnostní večeři každoročně děkují přírodě, která dala potravu a možnost přežít prvním kolonizátorům na půdě Ameriky. Projevují i vděk za vše, co jim přinesl uplynulý rok. Připravují tak tradiční večeře s typickým nadívaným krocanem, kukuřicí, sladkými bramborami, brusinkami a dýňovým koláčem, jejihž základ tvoří původní americká divoká potrava, která je tehdy zachránila.

 

Málokdo ví, že klasické brambory nejsou originální plodinou Severní Ameriky, ale byly přivezeny z Jižní Ameriky do Evropy a teprve pak se z Evropy dostaly do Severní Ameriky.

Typickou a původně severoamerickou plodinou jsou však sladké brambory, batáty,  které mají ojedinělé nutriční hodnoty. Jsou vynikající potravinou podporující zejména zdraví ženských orgánů, ale zamezují i torbě vrásek, celkově udržují mládí, štíhlou linii. Batáty obsahují obrovské množství betakarotenu, tedy vynikajícího antioxidantu a neobsahují lepek. Sladké brambory posilují imunitu a pomáhají snižovat krevní cukr.

V USA sladké brambory s oblibou pečou, vaří, smaží jako hranolky nebo přidávají do polévek. Rozkrojenou uvařenou sladkou bramboru někteří gurmáni zbožňují i na sladko posypanou skořicí a politou javorovým sirupem.

sweet-29988__180

 

 

 http://www.Halobio.cz

Můžete si v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím  „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce  (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu http://www.Halobio.cz

 

Leave a Reply