JÍDLEM KE ZDRAVÍ A PENĚZŮM!

 

890673_cocka-3_image_620

fresh lentil stew

Mám na mysli čočku, bobovitou keřovitou luštěninu, jedno z nejstarších pokrmů lidstva.

Čočka je oblíbená pro nízkou hodnotu kalorií, tuku a vysokou hladinu výživných látek!

Čočka obsahuje nejvíce bílkovin ze všech druhů luštěnin a zasytí na dlouhou dobu, proto je tak oblíbená u veganů i u těch, kteří chtějí zhubnout.

Čočka snižuje hladinu cholesterolu díky rozpustným vlákninám.

Čočka stabilizuje krevní cukr a hospodaření s inzulínem, tak je přínosem pro diabetiky.

Čočka podporuje trávení, čistí střeva, zabraňuje zácpě.

Čočka je zdrojem železa, které přenáší kyslík po celém těle a je tudíž vynikajícím dodavatelem energie.

Čočka obsahuje vysoké procento kyseliny listové, magnézia, fosforu, mědi, vitamínu B1, B6 a zinku.

Naklíčené výhonky čočky jsou enzymovou bombou!

Nejstravitelnější je tepelně upravená čočka v podobě polévek, kaší na kyselo, salátů, pomazánek nebo humusu. Čočka obsahuje vrozené obranné jedy, které ji chrání jako rostlinu v přírodě před hmyzem. Z toho důvodu se má před přípravou pokrmu máčet ve vodě 24 až 48 hodin, voda se musí vylít a čočku ještě raději propláchnout vodou. Dlouhým namáčením pak čočka nepodporuje ani plynatost v tlustém střevě a je uvařena za pouhých 30 minut.

 

ČOČKA VÁM PŘINESE PENÍZE A PROSPERITU!

 

Pověra, která se traduje od nepaměti alespoň tvrdí, že pokud na Nový rok jíte čočku, pak se k vám budou celý rok kutálet peníze. Pozor! Nesmíte ten den jíst kuře ani jiné maso z opeřence či ryby, štěstí a bohatství by vám prý uletěly nebo uplavaly.

Čočka patří v každém případě k nejzdravějším pokrmům, jak jinak, než v bio kvalitě. Neměla by chybět na talíři 1.1. Nového roku, tak jako i jiné dny.

images

 

Jedna odpověď na “JÍDLEM KE ZDRAVÍ A PENĚZŮM!

Leave a Reply