
fresh lentil stew
Mám na mysli čočku, bobovitou keřovitou luštěninu, jedno z nejstarších pokrmů lidstva.
Čočka je oblíbená pro nízkou hodnotu kalorií, tuku a vysokou hladinu výživných látek!
Čočka obsahuje nejvíce bílkovin ze všech druhů luštěnin a zasytí na dlouhou dobu, proto je tak oblíbená u veganů i u těch, kteří chtějí zhubnout.
Čočka snižuje hladinu cholesterolu díky rozpustným vlákninám.
Čočka stabilizuje krevní cukr a hospodaření s inzulínem, tak je přínosem pro diabetiky.
Čočka podporuje trávení, čistí střeva, zabraňuje zácpě.
Čočka je zdrojem železa, které přenáší kyslík po celém těle a je tudíž vynikajícím dodavatelem energie.
Čočka obsahuje vysoké procento kyseliny listové, magnézia, fosforu, mědi, vitamínu B1, B6 a zinku.
Naklíčené výhonky čočky jsou enzymovou bombou!
Nejstravitelnější je tepelně upravená čočka v podobě polévek, kaší na kyselo, salátů, pomazánek nebo humusu. Čočka obsahuje vrozené obranné jedy, které ji chrání jako rostlinu v přírodě před hmyzem. Z toho důvodu se má před přípravou pokrmu máčet ve vodě 24 až 48 hodin, voda se musí vylít a čočku ještě raději propláchnout vodou. Dlouhým namáčením pak čočka nepodporuje ani plynatost v tlustém střevě a je uvařena za pouhých 30 minut.
ČOČKA VÁM PŘINESE PENÍZE A PROSPERITU!
Pověra, která se traduje od nepaměti alespoň tvrdí, že pokud na Nový rok jíte čočku, pak se k vám budou celý rok kutálet peníze. Pozor! Nesmíte ten den jíst kuře ani jiné maso z opeřence či ryby, štěstí a bohatství by vám prý uletěly nebo uplavaly.
Čočka patří v každém případě k nejzdravějším pokrmům, jak jinak, než v bio kvalitě. Neměla by chybět na talíři 1.1. Nového roku, tak jako i jiné dny.
Dekuji za velice uzitecne stranky. Ctu je se zajmem. Vytrvejte, Preju energii, zdravi a stesti. Krasny rok. Vera Marie