Kyslík je pro život nezbytný. Pokud v těle například proběhne oxidace, tedy přenos elektronů z živin na kyslík, uvolní se velká energie, kterou tělo potřebuje. Reaktivní formy kyslíku jsou nezbytné pro dýchání buněk, jako obrana před mikroorganismy, při přenosu informací mezi buňkami a jiné.
Antioxidační ochrana je zárukou přítomnosti optimálního množství reaktivního kyslíku. Pokud je však rovnováha narušena, dochází k tzv. oxidačnímu stresu. Pak jsou reaktivní formy kyslíku v převaze, zvýší se hladina škodlivých volných radikálů v těle a ty jsou schopny narušit buňky, DNA, způsobit poškození tepen, záněty, infekce, cukrovku, Alzheimerovu chorobu, nádorové bujení…..
Tělo zažije denně tisíce napadení volnými radikály, ale pokud má k dispozici zásobu antioxidantů, není se čeho bát.
Postarejte se o to, aby měl váš organismus dostatek potravin, které jsou nejlepším zdrojem antioxidantů. Konzumujte denně ovoce, zeleninu, ořechy, mořské řasy a olivy. Hořká čokoláda, nejlépe s obsahem kakaa 70% a více, je jedním z bohatých zdrojů antioxidantů!