FERMENTOVANÁ A NEFERMENTOVANÁ SÓJA.

 soybeans-182295__180

Mezi známé fermentované potraviny patří kysané zelí, kvašáky, kvašená zelenina a další. Mezi méně vyhlášené a přitom zdraví velmi prospěšné se řadí fermentované výrobky ze sóji. 

Mezi fermentované zdravé potraviny patří například Tempech, sýr ze sóji. Dá se koupit v naturální podobě nebo uzený a je nutno jej tepelně upravit napařením, smažením, opečením a dochutit kořením a sójovou omáčkou. Je vynikající náhradou masa nebo  doplňkem zeleninového salátu. Obsahuje neobvykle vysoké množství vitamínu B12.

 

 Natto jsou fermentované sójové boby, které někteří lidé nesnáší pro jejich zápach a vzhled. Je to však unikátní potravina, která pomáhá předcházet osteoporóze a  rozpouští trombózy, krevní sraženiny, je prevencí mrtvice, infarktu a senility. Natto obsahuje vzácný vitamín K2.

 

Miso pasta se používá na výrobu polévek, pomazánek a omáček, je považována za účinnou prevenci rakoviny.

miso-soup-749368_960_720

Fermentace dodává potravinám ze sóji probiotika, která zásobují naše střeva zdravými bakteriemi a zaručují tak velmi silnou imunitu.

 

Výjimkou je tofu, které je sice rozšířenější sójovou potravinou, ale vzhledem k celosvětové genetické modifikaci patří spíše k rizikovým potravinám, které nebezpečně zvyšují hladinu hormonu v těle. Tofu není fermentovanou potravinou!

 

Sója v nefermentované podobě totiž může poškodit zdraví. Není vhodná pro děti, pro těhotné ženy, vlastně pro zdraví všech. Je však levnou surovinou, kterou je „doplněna“ kdekterá tyčinka, klobása, dětská výživa, dětský sunar….Sója je téměř v každé zpracované potravině. Vhodné není ani sójové mléko, sójové maso ani  jogurty ze sóji. Mimo již zmíněné genetické modifikace a ovlivňování hormonální nerovnováhy a podpoře rakoviny, zabraňuje sója vstřebávání železa, zinku, hořčíku, vápníku a jiných živin, potlačuje činnost štítné žlázy.

 

Kolem sóji vzniklo mnoho nesrovnalostí a lidé jsou zmateni, zda je nebo není sója zdravá.

Na východě patří potraviny ze sóji k tradičním, zaručují dlouhověkost a jsou konzumovány pouze ve  fermentované podobě!

Na západě je populární všude přítomná nefermentovaná sója, která naopak zdraví ničí a zkracuje lidské životy.

 

soya-83087__180

Napsat komentář