Kdo sní tři smažená jídla nebo víc za týden, má zaděláno na onemocnění srdce, kardiovaskulárního systému, chronických oběhových onemocnění, infarkt…
Transmastné kyseliny neboli trans-tuky, TFA, se nachází ve ztužených olejích, jde o syntetické mastné kyseliny, které jsou velmi nebezpečné pro lidský organismus. Běžně totiž v krvi probíhá syntéza prostacyklinu, která se stará o zdraví a tok krve. Trans-tuky této syntéze brání a tak může dojít ke sraženině krve, ta uzavře cestu průtoku krve, ucpe tepnu a člověk náhle zemře.
Pokud zahřejeme na vysokou teplotu slunečnicový, stolní, rostlinný, sójový, kukuřicový nebo jim podobný olej, pak cholesterol oxiduje a způsobuje zvýšenou tvorbu tromboxanu a tedy krevních sraženin.
Tzv. špatný cholesterol není sám o sobě příčinou onemocnění srdce a oběhového systému. Jeho příčinou se stane až v momentě, kdy zoxiduje.
Některé výzkumy dokonce dokazují, že výše jmenované druhy olejů oxidují v lidském těle i bez zahřátí na vysokou teplotu, díky jejich zpracování a skladování. Pro tepelnou úpravu je bezpečný kokosový olej, který vysoké teploty snáší dobře, pro studenou kuchyni jedině panenský za studena lisovaný kvalitní olivový olej.