V dávných dobách se sušilo v hojném množství ovoce na zimu, nakonec patřilo vedle medu k jediným sladkostem dětí.
Výhradní postavení měly vždy sušené švestky.
Sušené švestky obsahují vlákninu, člověka zasytí na dlouhou dobu a pomohou mu při hubnutí. Mají mírně laxativní účinek, který je ideální při zácpě. Sušené švestky jsou rovněž vynikajícím antioxidantem a zdrojem Beta-karotenu.
Sušené švestky mohou zpevnit hustotu kostí, jejich konzumace je doporučována při osteoporóze, mají blahodárné účinky na ženy v menopauze.
Sušené švestky nezvyšují rapidně krevní cukr, tudíž jsou vynikajícím pamlskem pro diabetiky.
Každodenní pojídání sušených švestek vede ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku, o zdařilém výzkumu vlivu sušených švestek na zdraví střev, hovořili experti na konferenci Experimentální Biologie v Bostonu. Sušené švestky dokážou podpořit tvorbu zdravých bakterií ve střevech a jsou vynikající prevencí možného vzniku rakovinných lézí.
Není tajemstvím, ze právě v našich střevech je skrytý klíč ke zdraví.
Sušené švestky mohou skutečně pomoci, jen pokud jsou bio kvalitě, bez přidání cukru, sladidel, barviv, dochucovadel či jiného zpracování. Přislazené a chemické sušené švestky našemu zdraví nepomohou, naopak.