SE SÓJOU TO NENÍ TAK, JAK SE ŘÍKÁ.
A CO SE VLASTNĚ ŘÍKÁ O SÓJI?
JEDNI TVRDÍ, JAK JE ZDRAVÁ.
DRUZÍ PŘED SÓJOU VARUJÍ.
Sója byla ve světě velmi zpopularizována za poslední léta, neboť patří k výnosnému obchodnímu artiklu na světové burze. Byla a je propagována jako zdravá alternativa sýrů, masa, mléka atd. Faktem je také její dlouhá historie v jídelníčku poměrně zdravých Asiatů. Šíří se ale i varování lékařů, dietologů, alternativních specialistů, která upozorňují na škodlivost sóji pro její globální genetickou modifikaci a vysoký obsah hormonů s katastrofálním zdravotním dopadem na imunitní systém, neplodnost, tvorbu ledvinových kamenů, štítnou žlázu, rakovinu….Co s takovými protichůdnými informacemi máme vlastně dělat?
Zakleté slůvko k vyřešení je FERMENTACE (kvašení).
Pokud je sója nebo výrobek z ní v nekvašené formě, pak se jí vyhněte, nepatří rozhodně do zdravého stravování (sójové mléko, zmrzlina, sýr….). Sója je přidávána do krmiva domácích zvířat a drůbeže, jejich maso je tedy kontaminováno stejně ako sója „nezdravá“.
Pozor populární Tofu není fermentovaná sója! Vyhněte se Tofu.
Pozor na mnoho jiných výrobků, do kterých byste nikdy neřekli, že obsahují sóju jako müsli tyčinky, dětské výživy, multivitaminy, nápoje, pečivo…. Čtěte složení na obalech.
Kvašená sója a z ní vyrobená pasta Miso, Miso polévka, Tempech, Natto, sójová omáčka ( pozor, mnoho sójových omáček je připraveno chemickou nikoli přirozenou fermentací)! Tato správně dlouho fermentovaná sója je naopak VELMI zdravá zejména pro trávící systém a střeva, ve kterých je centrum imunity, je zdrojem vitamínu K2, chrání před nemoci oběhového systému, rakoviny krve, prostaty, plic, jater…
Zdravý recept na Japonskou Miso polévku:
Pastu Miso, kterou koupíte v prodejnách s bio potravou, rozmíchejte v trošce vlažné vody na jemnou kaši (poměr vody a Miso podle návodu na obalu).
Vodu na polévku v hrnci přiveďte do varu a přidejte malé množství nadrobno nakrájené zeleniny i zmražené, povařte 5 minut a hrnec odstavte z vařiče. Zamíchejte do vody připravenou kaši z Miso pasty a promíchejte. Můžete přihodit trošku zelené petrželky nebo nasekané pažitky, mořské řasy a dochuťte sójovou omáčkou. Miso polévka nesmí nikdy přejít varem! Polévka je vynikající, zdravá a její příprava je velmi rychlá.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz