Avokádo nepatří v ČR k nejrozšířenějšímu druhu ovoce i když si pomalu cestu do české kuchyně našlo. A to je moc dobře.
Plod avokáda je plný „dobrých“ tuků, lecitinu, které udržují CHOLESTEROL na správné úrovni a snižují nebezpečí ONEMOCNĚNÍ SRDCE. Nenasycené kvalitní tuky avokáda (kyselina olejová, palmitová, linolová), v kombinaci s jinými druhy zeleniny, pomáhají absorbovat karotenoidy a tak SNIŽOVAT RIZKO RAKOVINY. Lipidy avokáda pomáhají vstřebávat živiny a jsou vynikající ochranou před radiací a RAKOVINOU KŮŽE vůbec.
Aligátoří hruška, jak je avokádo nazýváno zřejmě pro vnější podobnost povrchu zelené slupky se zbrázděnou kůží aligátora, je zásobárnou vitamínu K, B,E,H a C, kyseliny listové a draslíku.
AVOKÁDO A HUBNUTÍ.
Tuky avokáda se neukládají jako podkožní tuk!
Naopak avokádo podporuje rychlost spalování tuků!
Jedno avokádo denně pomůže zasytit a zredukovat spolehlivě tělesnou váhu!
Nedochází k inzulínovým šokům, které mají často na svědomí obezitu.
Jak je nakupovat.
Kupujte tvrdší avokáda, která v pokojové teplotě změknou, (pozor, jen lehce změknou!). Příliš měkká až kašovitá mají totiž uvnitř tmavé skvrny, dužina avokáda pak zhořkne a není dobré je konzumovat. Stejně tak je neskladuje v teplotě pod 10 stupňů, dužina také zčerná.
Jednoduše kupte tvrdší avokáda a na 2-3 dny je ponechejte v hnědém papírovém sáčku nebo v novinách.
Vynikající recept z avokáda:
Guacamole pomazánka.
Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rajčata. Podle chuti dodejte česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Podávejte na plátcích celozrnného chleba nebo pomazánku nabírejte jen tak na kousky mrkve nebo syrové okurky.
Můžete později vyzkoušet i vlastní variace. V Mexiku do Guacamole pomazánky například přidávají chili papričky.