HUMUS POCHÁZÍ ZE STŘEDNÍHO VÝCHODU A JEHO JMÉNO JE ODVOZENO OD ARABSKÉHO SLOVA CIZRNA. V ČEŠTINĚ SE VYSLOVUJE JAKO „HAMAS“. JE VELMI ZDRAVÝ, ZŘEJMĚ PROTO SE ROZŠÍŘIL A UDRŽEL PO CELÉM SVĚTĚ.
Proč jíst humus?
Protože je vynikající prevencí rakoviny tlustého střeva, neboť udržuje zdravou střevní bakterii a obsahuje velké množství vlákniny.
Protože je zdrojem bílkovin, což je zvláště důležité pro vegetariány.
Protože může nahradit nezdravé a tučné pomazánky a majonézové saláty.
Protože je prospěšný pro zdraví kostí, kůže, svalů a krve.
Protože je anti alergenní.
Protože je vynikající při hubnutí, speciálně netučný humus, proto je třeba při nákupu číst obsah tuků na krabičce (pohybuje se u různých typů od 0g do 30g tuků). Nejlepší je ale doma vyrobený humus.
Protože je to zdravá jednoduchá pochoutka, která se nikdy neomrzí.
Základem humusu je cizrna, citronová šťáva, česnek a sůl, někdy i tahini neboli sezamová pasta a pokud vám nevadí tuk pak je možné přidat i olivový olej.
Originálně je doporučován studený humus na Pita placky, ale je vynikající i namazaný na chlebě nebo jiném pečivu. Vegani milují nabírat a jíst humus přímo na mrkvi, salátových okurkách, ředkvích a jiné syrové zelenině nebo balit do zelených listů jako rolky.
ZÁKLADNÍ RECEPT NA DOMÁCÍ HUMUS:
2 hrnky suché cizrny
šťáva ze dvou citrónů
8 stroužků česneku
špetka soli
voda podle potřeby
4 lžíce světlé pasty tahini (není nutné)
4 lžičky olivového oleje (není nutné)
Cizrnu namočíme na 12 až 24 hodin. Vodu několikrát vyměníme. Potom opláchneme změklou cizrnu dobře ve vodě a dáme do mixéru. Přidáme všechny ingredience a promixujme na jemný krém takové hustoty, aby se dal pohodlně namazat na pečivo nebo plátek salátové okurky.
Tento základní recept je vynikající, ale je možné obměňovat jej podle fantazie a přidat tak do mixéru cibuli nebo pórek, petržel, papriku, pepř, červený pepř nebo chilli papričky….
ZAJÍMAVOST:
Víte, proč se cizrna, fazole, hrách a další luštěniny musí dlouho máčet? Hlavní důvod, proč se namáčí nejlépe na 24 hodin s občasnou výměnou vody je, že příroda vybavila luštěniny vlastní sebeobranou proti škůdcům a obdařila jejich obal toxiny, které nezvané hosty odpudí. Voda, ve které cizrnu a jiné máčíte, se proto vyměňuje a vylévá spolu s vyplavenými naturálními jedy. Ty sice nejsou pro člověka smrtelné, ale jsou hůře stravitelné, způsobují plynatost a jiné zažívací problémy.
Normal
0
false
false
false
EN-US
JA
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}